Friday, 2 November 2012

Chapter 8 ( dah abes foundation)

Selamat pagi... harini tetiba rajin nak update blog.. merepek je pon kadang-kadang apa yang aku tulis nie.. haha.. tak pe.. aq rase x de orang pon yang berminat nak bace so kalau aku nak update melalut lalut pon nobody care.. hehe

Syukur alhamdulillah.. semalam hari last exam dan maka jika..hehe berakhirlah program foundation TeSL kitorang budak-budak Kirkby setelah seminggu mengadap buku berhempas pulas study.. (tak banayk pon study sebenarnya*****) masing2 keluar dewan dewan peperiksaan dengan muke bahagia (tu bagi yang dah tak kena repeat MUET).. tapi aku pon rase jugak bahagia sikit walaupon jawab exam merapu je time paper last tu, ape aq melalut jawab soalan koko tu pon aq x tau.. hehehe lantak lah.. dah abes pon kan..

Tapi sedih pon rase jugak sebab last day dengan member2 wordsworth yang sume gempak2.. tahun depan harap2 kitorang punyer friendship still strong.. banayk sangat memori pahit manis kat Wordsworth sepanjang 3 sem jadi classmate diorang.. happy sangat2 dapat kawan ngan korang sume.. dapat kenal ngan sume yang lain2 watak.. (aku pon).. even aku x banayk bergaul ngan diorang, x banyak cakap sebab memang jenis aq macam tu kot.. next sem dah tak boleh macam tuu hajar.. kena banyak bergaul.. kena banyak cakap ngan orang.. baru berkembang sikit minda tu..huhuhu.. harap2 la.. dapat improve banyak untuk sem depan(DeGree kot).. so same2 kiter doakan yee ^^

Sebelum bercuti panjang nie..(2 bulan je..tak lame).. malam semalam hari last untuk sem nie join usrah.. best sangat malam tu.. banayk sangat topik yang kitorang bincang.. hehehe yang paling hot sekali ialah topik pasal kahwin muda or kahwin time blaja2 nie.. HOT ke?? malam nie jugak, Yaya pon join skali usrah ngan kitorang, so ahli usrah kitorang bertambah menjadi angka 10.. Usrah tu stad pukul 9 lebih samapi 12 stengah.. x sedar pon masa berlalu kejap je,, macam tak puas plak bincang pasal sume2 tu.. member paling aktif ialah yaya dengan naney.. ade je benda yg dia nak cakap( tapi baek ape, daripada aq nie yg senyap je).. huhu aq x pandai nak susun ayat nak cakap sebenarnya.. pdahal sume dah ade kat kepala nie ha.. hmm.. what to do.. laen kali aq kena kuatkan aq punyer semangat,, kena cakap jugakkkkk.. (tension sbnrnya macam nie).. 

nak share kat sini jela.. semalam kak Yan cakap mengenai masa.. Kak Yan cakap masa tu ibarat kehidupan.. So, ape2 yang kita isi ngan masa kita tu merupakan kehidupan kita.. berfaedah atau tak...itulah kehidupan kiter.. itu pasal mase, then Kak Yan ade tunjuk video yang dibuat oleh program usrah2 dari luar negara(Korea, Jepun, London).. Rupe2nye diorang pon same macam kiter.. care diorang usrah pon lebih kurang same.. share2 problem, bace tafsir n other2 yang related..

Lepas tengok video2 yang Kak yan tunjuk tu, aq tertarik dengan satu hadis nie..

بَلِّغُوا عَنِّى وَلَوْ آيَةً

Terjemahan: "Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sampaikan dari ku walaupun sepotong ayat.

Dalam video tu ade cakap yang kita nie membawa name tag diri kita as an ambassador of islam..
tak kiralah kiter nie sebagai seorang doktor, pelajar, suri rumah dll.. kiter kena letakkan diri kita dalam satu situasi nie di mana kiter perlu meyampaikan walau sepotong ayat***.  So so soo.. kiter kena berusaha ntuk menyampaikan apa2 yang bermanfaat sebab ganjaran yang Allah SWT akan bagi sangat besar. Ade sepotong hadis riwayat Bukhari : 'Demi Allah, sekiranya seorang lelaki memperoleh hidayah(drpd Allah SWT) kerana usaha kamu, itu lebih baik untukmu drpd nilai unta merah(sesuatu yang sangat berharga)..


So, sangat tidak rugi jika kiter nie just menyampaikan sepotong ayat... contoh zaman skrg nie,kalau kat fb tu kan.. boleh sangat2.. update lah something yg boleh bg mnfaat kat org yg mmbacenye.. hehe.. biar lah org laen nak cakap kiter nie ape pon kan.. kiter just menyampaikan ape yg patot n kadang2 bnda yang kiter sampaikan tu juga sangat bergna ntuk diri kiter jugak..

tibe2 jadi serius plak.. ;o 


Hope cuti nie dapatlah isi masa lapang ngn bnda2 yang bermanfaat... cukupkan solat fardhu, kena khatam quran dlm mase 2 bulan, baca quran at least 2 muka satu hari, solat sunat dhuha.. insya'Allah.. aq pon harap sangat2 dapat buat bnda nie sume time cuti nie.. harap sangat***



Have a happy holidayyyyy!!